Fotoğraf Makinasının Bölümleri I

Fotoğraf Makinasının bölümleri

Objektifler

Kameranın en önemli bölümüdür. Konudan gelen ışığı mercekler sistemi yardımı ile toplayıp film yada sensör üzerine net olarak düşmesini sağlarlar. Objektifin hassasiyeti fotoğraf kalitesi ile doğrudan ilgilidir.

 A lot of photographers think that if they buy a better camera they’ll be able to take better photographs. A better camera won’t do a thing for you if you don’t have anything in your head or in your heart.

Arnold Newman

Normal objektifler

Görüş açısı insan gözüne yakın olan objektiflere normal objektif denir.Görüntü boyutu 24×36 mm olan 35 mm film kullanan makinalar için normal objektifin odak uzunluğu 50 mm civarındadır. Görüntü Boyutu 6×6 cm olan makinalar için normal objektif   75 mm odak uzunluğu olurken 6×9 cm lik makinalarda 150 mm dir.Normal objektifler için görüş açısı 45-55 derece arasıdır.

Odak uzaklığı:Objektifin optik yapısının merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklığın milimetrik ifadesidir.

 

Görüş açısı: Objektifin optik merkezinden filmin karşılıklı iki köşesine çizilen iki çizginin arasındaki açı değeridir.

 

Geniş açılı objektifler

Görüş açısı normal objektiflerden daha geniş olan objektifler bu sınıfa girer.Görüş açısı 120 dereden daha büyük olan objektiflere balık gözü de denmektedir.Dar mekan çekimleri ,mimari çekimler ve doğa çekimlerinde sıkça kullanılır. Odak uzunluğu 28 mm den daha kısa objektiflerde görüntüde bozulmalar daha belirgin olur.

Canon_Lens

Dar açılı objektifler (Tele objektifler )

Odak uzaklığı fazla olan objektifler teleobjektif olarak adlandırılırlar Fazla yaklaşılamayan spor,doğa, aktüalite çekimlerinde kullanılır.

 

Değişken odaklı objektifler

Görüş açısı değiştirilebilen bu objektifler genel amaçlı kullanılırlar.Sabit odaklı objektiflere oranla kalitesinde kalitesinde kayıplar az da olsa kaçınılmazdır.

 

Objektiflerin genel özellikleri

Işık geçirgenliği:

Objektifin ışık soğurma miktarını ifadesidir .En geniş diyafram açıklığı ile belirlenir

Çözme gücü:

çizgi ayırma gücü.

Keskinlik:

Fotoğrafta birbirine yakın bölgelerdeki kontrasın yüksekliği.

Odak derinliği:Mercek merkezi ile odak noktası arasındaki mesafeyi belirtir

Görüntü bozulması:

Merceklerin yapısı ve farklı dalga boyundaki ışık ışınlarının farklı noktalara kırılması nedeni ile her objektifte görüntü bozulması kaçınılmazdır.Günümüz objektiflerinde bu kırılmalar en az düzeydedir.

Parıltı:

Objektifin cam yüzeyindeki yansımadan kaynaklanan parıltıdır ne kadar az ise o kadar iyidir.

 

4498 Total Views 3 Views Today

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>