Fotoğrafta Belirginliği Sağlayan Etkenler III

Fotoğrafta Belirginliği Sağlayan Etkenler

Perspektif

Bize yakın olan objenin büyük uzak olanın küçük gözükmesi olan  perspektif, fotoğrafta  derinlik hissi kazandırır.

IMG_3311

Perspektifin algılanmasında renkler de önemli rol oynar. Saf, canlı renkler her zaman dikkat çekicidir. Sıcak ve canlı renkli nesneler fotoğrafta ön planda, soğuk renkli nesneler ise uzakta algılanır. Renkler canlılığını kaybettikçe, soğudukça geri planda hissedilirler.

A photograph is a secret about a secret. The more it tells you the less you know. Diane Arbus

Perspektifte konuya bakış noktası yani konuya olan mesafe çok önemlidir. Konuya yaklaştıkça derinlik etkisi perspektif artar, planlar arasındaki mesafeler büyür ve planlar birbirinden ayrılır. Bakış noktası uzaklaştığında derinlik etkisi gittikçe kaybolur.

 

 

 

 

 

 

Netlik

Vurgulanmak istenen konu net arka plan flu bırakılarak konunun ilgi odağı olması sağlanır.Gözlemciler fotoğrafta detay gördükleri alanları incelerler.

Fotoğrafın net olmasını isteriz.  Enstantanemiz 1/30 altında ise tripot kullanmamız gerekir. Işığın düşük olduğu ortamlarda, objenin hareketli olduğu ortamlarda net fotoğraf çekmez güçleşir. Bu durumlarda:

1 flaş kullanarak,

2 İso değerimizi yükselterek

3 Diyafram genişliği daha büyük olan lensler kullanarak net fotoğraf çekmemizi sağlayabiliriz.

Hareketli obje fotoğraflarında net çekim yapabilmek için  entantaneyi yükseltmemiz gerekir. ayrıca hareketli objenin hareketi yönünde

makinamızla hareketi takip ederek; hem objenin net olmasını sağlarız hemde hareketli obje dışında kalan herşeyin flu olmasını sağlayabiliriz.

 

Bu teknikleri doğru kullanabilmek için yeterince tecrübe kazanmalı  bolca deney çekimleri yapmalıyız. Bir fotoğrafçının en önemli silahı olan fotoğraf makinasını çok iyi öğrenmesi gerekir. Fotoğraf makinasını iyi tanıyan bir fotoğrafçı kendisini her ortamda rahat hisseder. Bu rahatlık ona daha güzel fotoğraflar çekebilmesi için öz güven verir. Fotoğrafçı kendisini teknik olarak geliştirmeli her şartta güzel sonuçlar almak için gerekli bilgi birikimine ulaşmalıdır. Karşımıza çıkan her fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bir daha karşımıza çıkmayaçak olay ve durumlarla karşılaştığımızda deklanşörümüze basarken çıkacak sonuçlardan emin olmalıyız. Pişmanlıklar yaşamamak için işimizin inceliklerini öğrenmeli ona gereken değeri vermeliyiz. Yaptığımız iş  çok önemlidir. Zamanı durdurmak gelecek kuşaklara sahip olduğumuz bilgi birikimini aktarmak ve onların geleceklerini daha iyi kurmalarına yardımcı olmak daha ne olsun…

 

Net_Flu

1938 Total Views 2 Views Today