Kompozisyon Ögeleri I

Bazı fotoğrafların, diğerlerine oranla çok çarpıcı olmalarının en önemli nedenlerinden birisi, güçlü ve dengeli kompozisyona sahip oluşlarıdır. Tesadüfen çekilen güzel fotoğraflarda, iyi bir kompozisyon yakalandığını farkedersiniz.

Your eye must see a composition or an expression that life itself offers you

Kompozisyonun temel ilkelerini öğrenmek iyi bir fotoğrafçı için kaçınılmazdır.

Fotoğrafta Kompozisyon İlkeleri 

Yalınlık İlkesi

Bir iletişim aracı olan fotoğraf mesajını anlaşılır biçimde ortaya koymalıdır. Fotoğrafta ilgiyi yakalamanın yolları aranmalıdır. Fotoğrafın çekilmesinin amacı, belirgin olmalı, karenin içerisine giren objeler,  ilgi merkezi olarak seçilen konuyu desteklemelidir.

Konuya yaklaşılarak ilgi alanı dışındaki objeler fotoğraf karesi dışına çıkarılmalıdır.

 

 

Geniş açı bir objektifle konuya yaklaşılırsa konu arkasında kalan nesneler perspektif etkisi ile uzağa giden etkisiz görüntülere dönüşür.

Konu bir tele objektifle çekilirse, bir kitle haline dönüşecektir, açık bir diyaframla netlenen objenin arkası flu olacak ve konu sadeleşip daha ön plana çıkacaktır.

develer

Fotoğrafta Arka plandaki piramit görüntüyü  kirletiyor. Amaç piramitinde dahil olduğunu vurgulamak ise, piramidin tamamını da içine alan bir açı ile çekilmeli, objeler üst üstegetirilmemeli yada daha birbirinin devamı gibi algı oluşturulumalı.  Bu sahnede bir çok  senarya mümkün, önemli olan karmaşadan uzak, anlatılmak istenenin güçlü vurgulanmasıdır.

kirli görüntü 1        kirli görüntü 2 İki Fotoğrafta görüntü kirliliği açısından mükemmel örnek.

Karmaşa fotoğrafın anlaşılmasına engel olur sade bir fon önünde çekilen konu daha etkili olur.

 

 

 

 

6540 Total Views 15 Views Today