Fotoğrafçılık Tarihi I

Fotoğrafçılık Tarihi

İlk Yıllar Kimler Çalıştı

Fotoğrafın tarihi gelişiminde bir çok bilim adamı çalışmıştır.  Tahmin ettiğiniz gibi hiçbirisi Türk değildir.

Yunanlı Filozof Aristo küçük bir delikten geçen ışığın ters bir görüntü oluşturduğunu gözlemler.

Yunanlı Filozoflar olmasa biz ne yapardık.

M.Ö  4. Yüzyılda Aristonun gözleminden yaklaşık bin yıl sonra Arap yazmalarında Camera Obscura (iğne deliği kamera, karanlık kutu, pinhole camera) ayrıntılı biçimde anlatılmıştır.

İbnal-Haitham ve Kamalad-din tarafından yapılan bu tanım 1342 yılında Pekus Alexandrien tarafından yayınlanmıştır. (kimi kaynaklar Ragor Bacon’un Arap yazmalarından öğrenerek Camera Obscura nın tanımını yaptığını yazar)

15 Yüzyılın sonlarında Leonarda Da Vinci fotoğraf ile ilgilenmiş, Camera Obscura nın tanımını yapmış ve bu olayların insan gözünde de olduğunu açıklamıştır.

16 Yüzyılın ortalarında Jean Babtiste Porta daha önce Leonardo Da Vinci nin yapmış olduğu tanımın genel prensiplerini tanımladı. Daha kaliteli bir görüntü elde etmenin yollarını açıkladı.

1550 de Cardan küp biçimindeki kutunun önüne cam yerleştirdi. Kısa bir süre sonra İngiliz Newton cam yerine mercek yerleştirerek bu gün ki kamera için ilk adımı atmış oldu.

1568 de Johann Zahn Camera Obscurada bir mercek netlik ayarlamak için hareketli bir tüp ve görüntüyü ters çevirmek için bir ayna kullanarak oldukça ilerleme sağladı.

Eddie-Adams

Unutulmaz bir kare Eddie Adams

1694 te Gomberg Gümüş tuzunun ışığa karşı duyarlılığından bahsetti ancak ispatlayamadı.

1727 de Alman Johann Heinrich Schulzeiçerisinde gümüş tuzu bulunan tebeşir tozunun siyahlamasının nedeninin ışık olduğunu ispatladı.

Fotoğrafçılık tarihi isimsiz birçok kahramanı ve çalışmayı içerir.

“There are no bad pictures; that’s just how your face looks sometimes.”
Abraham Lincoln

Bilimsel gelişmelerin çok ciddi çalışmalar sonucu ortaya çıktığını bilmek onlara gerçek değerlerini vermemizi sağlar.

Şimdi deklanşöre her bastığımızda adlarını bilmediğimiz birçok bilim adamının emeğinin sonuçlarını bir iki saniyede elde ediyoruz.

İletişimin çok zor olduğu o dönemlerde farklı ülke bilim adamlarının farklı çalışmalarla bilimsel gelişmelere yaptıkları emeklerin sonuçları hayatımızı kolaylaştırıyor.

Düşünsenize o bilim adamları bizim şu an kullandığımız teknolojik gelişmelerin hiçbirisini yaşayamadılar.

Bizler için çalışan o koca yürekli insanlar sizler için daha güzel fotoğraflar çekeceğim.

4779 Total Views 2 Views Today

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>