Fotoğrafta Belirginliği Sağlayan Etkenler V

Enstantane  Diyafram

Fotoğraf çekiminde sürekli kullandığımız iki değişken enstantane hızı ve diyafram açıklığıdır. Her iki değişkende filme düşen ışık enerjisinin miktarını (birisi miktarını diğeri yoğunluğunu ) belirtir. Gerek enstantane dizisinde gerek diyafram dizisinde her stop bir öncekinin iki katı miktarda ışığın filme ulaşmasını sağlar. Bu durumda birisindeki azalmayı diğerinde artırarak filme aynı miktarda ışık düşmesi sağlanacaktır.

enstantene diyafram

Üç farklı diyafram ve enstantane ayarında da filme, sensöre aynı miktarda ışık ulaşmasına rağmen fotoğraftaki etkileri farklıdır.

 

enstantene-diyafram-kıyaslama

enstantene-diyafram-kıyaslama

 

Fotoğraf çekilecek konuda neyi anlatmak veya vurgulamak istediğimize karar verdikten sonra farklı bakış açıları deneyerek amacımıza en iyi hizmet edecek konumumuzu saptarız.

Vurgulamak istediğimiz konu dışında kalan bölgelerin ne oranda çerçeve içinde olacağına karar verdikten sonra enstantane ve diyafram ayarı yapıp çekimi tamamlarız.

 

Photography can only represent the present. Once photographed, the subject becomes part of the past.

Berenice Abbott

 

Diyafram ve enstantane kavramlarını oturtmak için genellikle su hortum ve kova benzetmesi işe yarar; Hortumumuzu diyafram diye düşünelim hortum ne kadar büyük olursa o kadar fazla su girer kovaya, küçük olursa miktar azalır, enstantaneyide akış süresi olarak düşünelim süreyle doğru orantılı olarak kovaya giren su miktarı artar. Kovamız film yada sensördür. Hortumun çapını küçültüp süreyi uzatarak kovaya giren su miktarını arttırabiliriz (sensöre gelen ışıkı miktarını ), yada hortumun çapını büyütüp süreyi kısaltarak aynı miktarda su girişini sağlayabiliriz. Umarım daha iyi anlaşılmıştır.

 

Işık kaynağı ve farklı bakış açıları ile görüntümüzde farklı yaklaşımlar elde edebiliriz.

9175 Total Views 3 Views Today