Fotoğrafta belirginliği sağlayan etkenler
Fotoğrafta belirginliği sağlayan etkenleri şöyle sıralayabiliriz:
Işık,
Doku,
Ritim,
Armoni,
Kontrast,
Perspektif,
Netlik,
Hareket,
Zamanlama
ve yardımcı aksesuarlar.
Her birisi konunun yapısını göre aktarılmak istenen mesajı güçlendirirler.
Işık
Fotoğrafın en önemli estetik ögesidir. Işığın geliş yönü, konunun belirtilmesinde çok önem taşır, ışığın konu etrafında farklı açılarla gözlenmesi sonucu, elde edilen etki her noktada farklıdır. Konuyu en iyi anlatan açı belirlenmeli, ışık o açıda iken çekim yapılmalıdır. Her fotoğrafcı anlatmak istediği konu için farklı ışık açısı belirler, bu açı farkı fotoğrafçının konuya farklı yorumunu yansıtır.
Işık kaynağı konuya yakın ve cepheden geliyorsa, konu üzerinde doku ve derinlik etkisi yoktur. Işık kaynağı konu ile 90 derecelik bir açı yapacak şekilde kaydırıldığında doku ve derinlik etkisi gittikçe artar. Konunun dokusunun en iyi algılanması konuyu yalayan bir aydınlatma ile sağlanır. Renklerde doygun kırmızı ve portakal rengi etkisi oluşturur.
Konunun formunu ve boyutlarını en iyi ortaya çıkaran aydınlatma konunun üstünden veya üst yanından gelen ters ışık ile sağlanır.
Işık konunun tam arkasına geçtiğinde, cephe ışığında olduğu gibi boyut ve form, üç boyutluluk etkisi kaybolur. Ters ışık ile yapılan çekimlerde süliet oluşur ışığı geçiren saydam cisimler için kullanılır.
Ters ışık çekimlerde siyah beyaz etkisi fazladır. Heyecan verici çekimler yapılır. Olağan üstülük havası vardır.
Fotoğrafta ışığı algılamak çok önemlidir. Fotoğrafta en iyi anlatım ışığın doğru yönden gelmesi, doğru zamanda kullanılması ile başarıya ulaşır. Güneşin mevsimlere göre farklı açı ile gönderdiği ışıklar iyi takip edilmelidir. Özellikle dış mekan çekimlerinde yapay ışığın yeterli olmayacağı düşünülürse zamanlama iyi ayarlamalıdır.