Enstantane (Shutter, örtücü )
Filmdeki duyarkata ulaşan ışığın filmi etkileme süresini ayarlayan mekanizmadır.Bu süreler Enstantane hızı dediğimiz sayılarla ifade edilir örneğin 1/250 sn gösterimi film üzerine bir saniyenin iki yüz ellide biri (4 mili saniye) süresince ışık düşeceğini ifade eder.
Standart Enstantane hızları 1saniyeden başlar saniyenin sekiz binde birine kadar giden bir dizi oluşturur.En önemli nokta ardarda gelen iki hızdan birisinin süresi diğerinin süresinin iki katıdır.
Uygulanacak hızı belirleyen göstergede rakamlar dışında B,X,A,S,P ve şimşek işaretleri de vardır.
B konumunda iken örtücü düğmesine bastığınız sürece ışık alır.
X veya şimşek işareti konumunda elektronik flaş ile çekim yaparken kullanılması gereken konumdur.
A konumunda diyafram öncelikli yani fotoğrafçının seçeceği diyaframa göre makine örtücü hızını ayarlayacaktır.
S konumunda iken enstantane öncelikli yani fotoğrafçının seçeceği hıza göre makine diyafram ayarı yapacaktır.
P konumunda iken diyafram ayarı ve enstantane ayarını makine kendisi yapacaktır.
Perde örtücü ve yaprak örtücü olmak üzere iki türdür.
“There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept.”
Ansel Adams
Diyafram
Objektif üzerinde merceklerin arasında yer alan diyafram kısılıp açılarak filme gelen ışığın miktarını ayarlar şekildeki gibi bir diziye sahiptir.
Bu dizide aşağı gidildikçe açıklık alan olarak her seferinde yarıya iner yani geçen ışık miktarı yarıya iner.
Diyafram açıklığı ile örtücü hız uygun değerlerde seçilerek film yüzeyinde görüntü oluşumu için gerekli miktarda ışık düşürülür.
Netleme sistemi
Objektifin odak uzunluğunun çok azda olsa değiştirilmesi sonucu görüntünün film üzerine net bir biçimde oluşması sağlanır.Objektifin önündeki halkanın hareketi ile yapılır.
Vizör (Bakaç)
Filme ulaşan görüntüyü izlemeye yarayan optik sistemdir. Basit, optik ve refleks olmak üzere üç değişik türü vardır. En çok kullanılanı refleks tipidir
Pozometre (Işık ölçer)
Refleks makinelerde prizmanın hemen altında yer alan ışığa duyarlı elemanlardır. Işık şiddetini pozlandırma değerlerine dönüştürürler.
TTL sistemi objektiften ne görürsen onu çekersin
(Dijitalde durum biraz farklı Ful Frame makinalarda
aynı diğerlerinde büyütme katsayısı var o oranda
büyütüyor)
Film hız ayarı (ISO )
Filmler değişik hızlarda üretilirler.Hızlı filmlerin duyarlılığı yüksektir ve daha az ışıkla çekim yapılabilir.Film hızları ASA/DIN yada ISO birimleri ile gösterilir.Film kutusunda yazılı olan bu değer film hızı ayar halkası ile belirtilmesi gerekir.
Film gümüş tuzlarından oluşmaktadır ISO değeri byük olan filmlerde gümüş tuzları daha büyüktür buna fotoğraf yüzeyinde GREN deriz. Digital makinalarda pixel olarak aynı şeyi ifade ederiz. Gümüş tuzlarının küçük olması fotoğrafın kalitesini arttır. Ancak ışığın az olduğu yerlerde çekim yapmak istediğimizde fotorafın kalitesinden biraz ödün vererek yüksek ISO filmleri tercih ederiz. Digital de durum sonyıllarda biraz değişmiştir. Software yardımı ile pixellerin daha az görünmesi sağlanmaıştır. Yani digital fotoğrafcılıkta ISO değerinin yükseltilmesi sonucu oluşan kayıp filme oranla daha düşüktür.