Fotoğraf Makinaları

 

Fotoğraf Makinaları çeşitleri

Fotoğraf Makinalarını sınıflandırmak için çok çeşitli yöntemler izlenir. Günümüzde o kadar farklı amaçlar için üretilmiş makinalar vardır ki hangi sınıfa koyacağınızı bilemezsiniz. Bunları özel amaçlı fotoğraf makinaları sınıfında toplayabiliriz.

Sınıflandırmayı öncelikle :

  Digital kameralar ( Appareils photo numériques )

  Film kameraları ( Appareils photo argentiques )

Seklinde ayırmak doğru olur.

Digital kamera ile film kamera arasındaki tek fark ışığın objektiften geçtikten sonra fotoğrafın oluşmasını sağlayan duyarkat,ışığa hassas yüzey, film yerine ışığı algılayan elektronik devrelerin, sensörlerin olmasıdır.

Uzun bir dönem digital makinaların film kalitesini yakalayıp yakalayamayacağı tartışıldı. Şimdi bu konular mazi oldu. Şimdilerde hangi sensör daha kaliteli fotoğraf verir tartışması var.

CCD mi yoksa CMOS mu daha iyi sonuç verir. Bu tartışmada neredeyse bitti ama bu konuya daha sonra değineceğim.

Fotoğraf makinaların sınıflandırılmasında en çok kullanılan yöntem boyut farklılıklarının öne çıkarılması yöntemidir. (Genelde film kullanan makinalar için kullanılsa da bu yöntem, digital makinalar içinde kullanmak yanlış olmaz, burada film büyüklüğü yerini, sensör büyüklüğüyle yer değiştirmiştir.)

 

What I like about photographs is that they capture a moment that’s gone forever, impossible to reproduce.

Karl Lagerfeld

Büyük boy Fotoğrafmakinaları

Ağır ve bol aksesuarlı oldukları için genelde Stüdyolarda tercihedilirler 9×12 cm, 18×24 cm, 13×18 cm boyutlarında film kullanılırdı. Teknik kamera olarakta anılırlar. Plan film kullanırlar. Özel Mimari çekimleri içinde tercih edilebilirler. Özellikle eksenleri değişen tipler tercih edilir. Perspektif kontrolü teknik kameralarda daha kolaydır. Mimari çekimlere ayrı bir başlıkta değineceğim.

 

 

 

sinar

Sinar p2 Büyük Format

Orta boy FotoğrafMakinaları

Orta boy makineler 4,5×6,6×6, 6×7,6×9 cm roll film kullanan makinelerdir. Bu makinalarla studyoda ve dışarda daha rahat çalışmalar yapılabilir.

 

Küçük boy Fotoğraf Makinaları

Küçük boy makineler genellikle 35 mm film kullanan SLR (tek objektifli refleks ) makinelerdir.

Ayrıca kompakt makinalarıda bu sınıfa sokabiliriz. Hatta gizli kameralar ajanların oyuncakları olanlar. Şimdilerde moda çakmakta, kalemde, akla gelmeyecek her türlü yerde , gözlükte gizli kameralar.

Ayrıca telemetreli yani vizörlü makinalar bunlarda vizörün gördüğü ile çekilen fotoğrafa arasında biraz fark oluşur buna paralaks hatası denir. Vizörden görülen ve objektiften görülen farklıdır.

Çift objektifli makinalar bunlardan pek kalmadı.

Graflex

Graflex  Orta Format Makina

SLR (Single Lens Reflex) Fotoğraf Makinaları

Değiştirilebilen objektifli makinalardır. Konuya göre objektif seçimi yaparız. Macro lens, geniş açı lens, tele lens gibi. SLR makinaların en önemli özelliği şüphesiz TTL (Through The Lens) olması. Yani vizörden ne görürsen onu çekersin.( Full frame olmayan Digital makinalarda bir büyütme katsayısı vardır o oranda fotoğraf daha büyük çıkar bu konuya ayrıca değineceğim.)

“A good snapshot keeps a moment from running away.”
Eudora Welty

DSLR Fotoğraf Makinaları

Digital SLR makinalardır. Film yerine elektronik sensör kullanılmaktadir.

CCD veya CMOS sensör kullanılmaktadır. İki sesörün karşılaştırılması ayrı bir konuda bahsedilecektir.

 

 

slr

küçük Format slr Makinalar

Özel amaçlı Makineler

1-Polaroid makineler

2-disk makineler

3-panoramik makineler

4-Stereoskopik makineler

5-sualtı makineleri

Bu liste çoğaltılabilir.

4240 Total Views 6 Views Today

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>