Fotoğrafa Eleştirel Yaklaşım

   Fotoğrafa Eleştirel Yaklaşım
   Bizim kültürümüzde eleştiri denince akla sadece, eserin kötü taraflarını göz önüne sererek, eser sahibini küçümsemek gelir. Eleştiriye kapalı bir toplumuz.
   Oysa Eleştiri: Eserin zayıf ve güçlü yönleri göz önünde bulundurularak gerçek değerini belirleme amacıyla yapılan incelemedir.

You just criticize do something better…

Eleştiri eser sahibi için  değil eseri izlemek isteyen izleyici için yapılır. Amacı izleyiciye  eseri daha iyi yada farklı bakış açıları ile izleme seçeneği sunmaktır. Eleştirmen sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak farklı bakış açıları sergiler.

Genelde esere özelde fotoğrafa eleştirel yaklaşmanın en güzel tarafı; fotoğrafa eleştirel bakarken, fotğrafla ilgili sorularımızı kendimize sorarken, esere layık olduğu değeri ve zamanı veriririz. Eserle daha çok ilgileniriz. Bu da hem eser sahibinin emeğine hemde eserin kendisine duyulan saygının ifadesidir.

   Güzel olan eser, fotoğraf kendisini çok iyi şekilde ifade eder. 100 fotoğraf alsanız ve 100 kişiye gösterseniz  en beğendikleri 10 fotoğrafı seçmelerini isteseniz, emin olun 10 fotoğrafın 5 ten fazlası ortak olacaktır. Her sanat dalında olduğu gibi Fotoğraftada bazı kurallar vardır. Güzel bir fotoğraf çekmenin olmazsa olmazları vardır. Elbette tüm görsel sanatlarda olduğu gibi herkesin aynı düşünmesi mümkün deyildir. Ancak asgari noktalar tüm sanatlarda mevcuttur. Fotoğrafçının ben böyle istedim ve bu şekilde çektim, tamda anlatmak istediğim buydu gibi açıklamaları, Lafü Güzaftır tabiri caizse, fotoğrafçının deyil fotoğrafın konuşması gerektir.

  Elbette estetik kavramı kişinin kültürüylede doğru orantılıdır. Pisikolog Abraham Maslow ihtiyaçlar piramidinde estetiğe en üst sıralarda yer verir.

 Başlangıçta özellikle, fotoğrafa yeni başlayan arkadaşlara ışık tutması açısından, teknik kusurları olan bazı fotoğrafları inceleyip, fotoğrafta estetiği yakalamanın yollarını keşfetmelerini sağlamaya çalışacağım. Hatalı fotoğrafları inceleyip yapmamaları gereken hataları göstermek istiyorum. Daha önceki deneyimlerimden bu yaklaşımın çok işe yaradığını gördüm.

Daha Yolun Başındayız…

Your first 10,000 photographs are your worst.

7961 Total Views 6 Views Today